Met vastelaovend geen wegwerpbekers meer in kroegen Roermond, maar een stadsbeker versierd met Sjtuf

29-12-2024, 11:45
De Remunjse Stadsbaeker. © Gemeente Roermond

RoermondTijdens de komende vastelaovend kun je in de horeca van de Roermondse binnenstad alleen nog maar uit de ‘Remunjse stadsbaeker’ drinken. Andere evenementen volgen.

Een stadsbeker die bij alle kroegen in de binnenstad gekocht en ingeleverd kan worden bij evenementen. Dat was het idee dat kroegbaas en gemeenteraadslid Resi Coumans (SPR) vorig jaar juli opperde in de raad. Een ludieke en handige manier om te voldoen aan strengere wetgeving rondom wegwerpplastic. De gemeente omarmde het idee. Komende vastelaovend , na 1,5  jaar, volgt, na onderzoeken en een proef, de definitieve invoering.

Eén euro borg

Tijdens het volksfeest kunnen bezoekers van de binnenstad in Roermond de hardcup stadsbaeker aanschaffen bij vrijwel alle kroegen, maakte de gemeente bekend. Daar moet één euro borg voor betaald worden. Inleveren kan vervolgens bij alle deelnemende horecazaken waarna de euro weer teruggestort wordt.

Dankzij de ‘stadsbaeker’ moet het plastic afval na evenementen verleden tijd zijn. © Jeroen Kuit

„Ik ben er blij mee”, zegt Coumans. „Dat we als horeca samen iets oppakken is al fijn, maar het is ook goed tegen verspilling en voor de mensen is het veel makkelijker. Die kunnen de beker gewoon meenemen naar de volgende kroeg. En hij ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit.”

Het ontwerp, met stadsheilige Sint-Christoffel (Sjtuf in de volksmond) is gemaakt door de Roermondse kunstenaar Daniël Heynen.

Verplicht

De gemeente koopt de eerste 150.000 bekers, legt wethouder Dirk Franssen uit. Die worden tijdens de vastelaovend ingezet. Alleen nog in de kroegen komend jaar. Daarna wordt de beker verplicht bij alle zogenaamde B- en C-evenementen in de gemeente, zoals Koningsdag. Grootschalige feesten (Sjtasiefestasie, de11devande11de) hebben zelf al duurzame oplossingen bedacht.

Nino Venezia gaat met zijn bedrijf Cupbrothers de bekers produceren, reinigen en opslaan. © Laurens Eggen

„Je moet het gefaseerd introduceren”, vertelt Franssen. „En de horeca en evenementen meteen is te veel. Dat zag je op andere plekken al misgaan, zoals in Maastricht.”

Vorig jaar met Koningsdag vond een proef met bekers plaats. Dat verliep niet zo goed. Een betere controle bij de inname zou dat probleem met vastelaovend moeten voorkomen.

De bekers worden tijdens de dagen afgewassen in de kroegen. Als de vastelaovend voorbij is, worden ze chemisch gereinigd door een specialistisch bedrijf (Cupbrothers) dat ze vervolgens opslaat. Evenementen huren daarna de bekers. Dat kost geld, maar is veel goedkoper dan wanneer alle evenementen zelf iets moeten opzetten.

Kenner

De eerste 150.000 bekers zijn in de maak. „De bedoeling was eerst om er 100.000 tot 120.000 te maken”, zegt Franssen, tevens voorzitter en vorst van stadsvastelaovesvereniging D’n Uul. „Maar als kenner van de Roermondse horeca heb ik gezegd: doe maar wat meer.”